Els Mossos intervenen centenars de fòssils i restes paleontològiques espoliades en jaciments catalans els darrers 30 anys

(Tempo di lettura: 3 minuti)

Agents de la policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) ha denunciat un home, de 48 anys i nacionalitat espanyola, com a presumpte autor de l’espoli de jaciments protegits a Catalunya.

La Unitat Central de Patrimoni Històric  de la DIC va iniciar la investigació després de detectar un usuari a xarxes socials molt actiu que compartia vídeos on se’l veia activament mentre espoliava les restes paleontològiques dels jaciments del miocè d’Els Hostalets de Pierola, de Can Canals i Can Cerdà del Papiol (Baix Llobregat), i el de Ribera de Vilada, Vilada i Castell i Castell de l’Areny  (Berguedà).

A finals del mes de juny i a partir de les habituals tasques de ciberpatrullatge, els agents van detectar un aficionat als fòssils i els minerals que compartia vídeos on es podia comprovar com extreia de les restes paleontològiques de les roques i del terra.

Malgrat demostrar que coneixia la normativa específica, s’enduia al seu domicili les restes prehistòriques, que tractava amb productes abrasius com la sosa càustica o l’àcid acètic. Aquesta manipulació hauria pogut fer malbé els fòssils pel fet de donar-los un aspecte més presentable.

Amb l’autorització del jutjat d’Instrucció número 4 de Terrassa es va fer una entrada i perquisició al domicili de l’investigat on s’hi van trobar els fòssils, que decoraven el jardí, escampats per diverses parts del recinte exterior i emmagatzemats al garatge principalment, tot i que també n’hi havia en vitrines a la sala d’estar i a les golfes.

En la diligència judicial va participar un paleontòleg del Departament de Cultura a petició de Mossos d’Esquadra, que va assessorar en la selecció del material decomissat. De les seves manifestacions es desprèn que considerava que hi havia moltes restes de poc valor científic, tot i que en destacaven algunes procedents d’altres països com França, Alemanya, Brasil, Bolívia i el Marroc, per exemple.

Part dels objectes intervinguts havien format part d’un Museu al·legal que es va desmantellar anys enrere.

Durant l’escorcoll domiciliari es van trobar eines per recerca i extracció arqueològica i paleontològica, així com nombroses publicacions especialitzades en paleontologia, algunes d’especialment relacionades amb determinats territoris de l’Estat espanyol.

Al jardí també s’hi van trobar un centenar de tortugues mediterrànies la tinença de les quals està prohibida a Catalunya, juntament amb d’altres de no autòctones. Això va obligar a la participació de l’Àrea Central de Medi Ambient (ACME), que les va recollir i traslladar al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya.

A l’espera de l’informe definitiu, es desconeix el valor del material comissat, que en tot cas serà de diversos milers d’euros. També es treballa per conèixer els jaciments afectats i  valorar dels danys que aquesta activitat furtiva ha produït.

La persona denunciada és conegut per la policia, ja que porta més de 25 anys amb activitats espoliadores amb la finalitat del col·leccionisme. En aquest sentit, la unitat investigadora ha  sol·licitat una mesura de protecció consistent en la prohibició d’apropament de l’investigat a als jaciments on ha estat identificat.


[Fonte: Gencat, Mossos d’Esquadra, Àrea de Comunicació, Barcelona, 7 de novembre de 2021].

Ultimi articoli

error: Copiare è un reato!